GWW-CAD 2.0: een preview van het volledige herontwerp

GWW-CAD 2.0: een preview van het volledige herontwerp

06/02/2023

GWW-CAD is al een belangrijk product van Ampersand. De afgelopen jaren zijn veel functies toegevoegd. Hierdoor werd het product steeds complexer. Het aantal bugs nam hierdoor ook toe. Het was tijd voor een grondig herontwerp! In deze blog laat developer Steve zien hoe GWW-CAD 2.0 wordt ontwikkeld.

Wat is GWW-CAD?

GWW-CAD is een add-in voor AutoCAD waarmee gebiedsinformatie kan worden gedownload en getekend. Een voorbeeld hiervan is het tekenen van PDOK data. Hieronder een voorbeeld van een woonwijk in Alkmaar:

Daarnaast zijn er functies beschikbaar om eigen tekeningen te maken volgens de NLCS standaard. Ook kan het programma bestaande tekeningen controleren op NLCS.

Waarom een volledig herontwerp?

Oorspronkelijk was GWW-CAD een eenvoudige add-in om data volgens NLCS te kunnen invoegen. In de loop van tijd zijn er steeds meer functionaliteiten bij gekomen. Denk hierbij aan de NLCS controle en het invoegen van PDOK data. Het probleem was dat GWW-CAD niet ontworpen was om zoveel features te ondersteunen. Een herontwerp was nodig om GWW-CAD stabieler te maken. Daarnaast was het een goede mogelijkheid om de user interface onder handen te nemen.

Verbeterpunt 1: data vanuit de cloud

Wat zijn de ontwikkelingen?

Voor GWW-CAD 2.0 hebben we gekozen om een aantal onderdelen te verplaatsen naar de cloud. Cloudmodules zijn makkelijker te onderhouden. We hebben nu zelf controle over de timing van updates. Hierdoor kunnen we wijzigingen vanuit publieke databronnen sneller doorvoeren. Het stelt ons ook in staat om met de nieuwste technologieën te werken. De add-ins voor AutoCAD kunnen alleen op het verouderde .NET Framework werken. De cloudmodules hebben deze beperking niet.

Cloudmodules zorgen er ook voor dat deze onderdelen onafhankelijk zijn van de interacties met AutoCAD. Dit zorgt ervoor dat ze automatisch te testen zijn. De bijbehorende features zijn daardoor betrouwbaarder dan ze voorheen waren.

Wat levert het jou op?

Gebruikers hoeven geen handmatige updates meer uit te voeren voor de cloud functionaliteiten. Dit betekent dat ze dus minder vaak hoeven te updaten. Daarnaast stelt het ons in staat andere userflow te implementeren. De cloudmodules kunnen namelijk taken uitvoeren, zonder dat de gebruiker daar iets van merkt. Op dit moment verhinderen trage acties dat de gebruiker verder kan werken.

Wat is een concreet voorbeeld?

De data interactie met PDOK is een vrij trage handeling. In de oude versie moest een gebruiker wachten tot dit proces voltooid was voordat die verder kon. In de nieuwe versie kan de cloudmodule de data verwerken, zonder dat dit de gebruiker in de weg zit.

Via Signal-R messaging wordt de clientapplicatie op de hoogte gehouden van de status van de dataverwerking. Als dit gereed is, kan de gebruiker de verwerkte data invoegen wanneer die er klaar voor is. Dit invoegen is nu veel sneller dan het voorheen was, omdat de dataverwerking al is gedaan.

Verbeterpunt 2: vernieuwde user interface

Wat zijn de ontwikkelingen?

Voor de user interface van GWW-CAD 2.0 is een volledig nieuw design gemaakt. User experience staat hierbij centraal. We maken meer gebruik van de ribbon in AutoCAD voor algemene zaken zoals instellingen. Het panel maakt gebruik van meer tabbladen om een betere ruimtelijke indeling te maken. Dit zorgt er ook voor dat er minder noodzaak is voor tussendialogen.

Aansluitend op de nieuwe user interface is ook de backend vanaf de grond af herschreven. Verschillende stukken van de code worden beter afgescheiden. Hierdoor zijn is de code automatisch te testen. Dit levert betere onderhoudbaarheid en betrouwbaarheid op.

Wat levert het jou op?

Op vele onderdelen wordt de user experience een stuk beter. Minder tussendialogen betekent dat acties directer zijn. De betere ribbonindeling zorgt ervoor dat algemene opties beter toegankelijk zijn. Omslachtige onderdelen uit de oude interface zijn onder handen genomen. Deze werken nu een stuk intuïtiever.

Wat is een concreet voorbeeld?

De NLCS functionaliteit is flink onder handen genomen. De inhoud van het panel is herkenbaar voor bestaande gebruikers. Aan de backend is flink gesleuteld om data vanuit de cloud te ondersteunen. De NLCS browser is volledig vernieuwd. De screenshot hieronder toont het panel en de object browser.

Voorheen was dit een treeview. Nu is er gekozen voor iets wat meer lijkt op een file browser. Het zorgt voor een overzichtelijker zoekfunctionaliteit.

Verbeterpunt 3: 3D BAG data tekenen

Wat zijn de ontwikkelingen?

Een grote nieuwe feature voor GWW-CAD is het uittekenen van 3D BAG data. Dit is een open dataset met informatie over gebouwen en dakvormen. Deze kunnen in GWW-CAD 2.0 worden binnen gehaald en uitgetekend.

Wat levert het jou op?

Deze nieuwe feature geeft een beeld van de ruimtelijke indeling van een gebied. Gebruikers kunnen een gebied aanwijzen. Een cloudmodule verwerkt vervolgens de data. Wanneer de data gereed is kan de gebruiker deze invoegen in de tekening. De kleuren van daken en muren in het model zijn configureerbaar.

Wat is een concreet voorbeeld?

Hier onder is een voorbeeld te zien van hoe dit er in de praktijk uit komt te zien.

Na de release van GWW-CAD 2.0

We zijn nog hard aan het werk aan GWW-CAD 2.0. Tussen nu en de release zullen we nog vele verbeteringen maken die we nu nog niet scherp hebben. Maar het werk houdt voor ons niet op bij de release van GWW-CAD 2.0. Nu al zijn we aan het inventariseren voor mogelijke nieuwe features in latere versies. De opzet van 2.0 is zodanig dat nieuwe features een stuk makkelijker te ontwikkelen zijn dan in de vorige versie. We zijn erg benieuwd hoe gebruikers zullen gaan reageren op deze nieuwe fase van GWW-CAD.

Steve Alberts

Steve Alberts
Developer