Autodesk Platform Services (voorheen Forge)

Autodesk Platform Services (voorheen Forge)

Wellicht heb je wel eens gehoord van Autodesk Platform Services (APS) of van de vorige naam Autodesk Forge. In dit blog geeft onze developer Joris Beekhuizen je een inkijkje in wat APS nou eigenlijk is én wat het voor jouw organisatie kan betekenen.

Autodesk Platform Services – wat is het? 

APS is een developer cloudplatform van Autodesk. Het geeft je de mogelijkheid jouw ontwerpen en ontwerpdata te integreren met andere applicaties en platformen. 

APS bestaat uit een brede verzameling API’s en services. Een misschien wel herkenbaar onderdeel is de viewer. Direct vanuit je browser kan je een 3D-model als een gebouw of apparaat op een interactieve manier bekijken, element eigenschappen inzien of erdoorheen lopen. 

De viewer is een effectief middel om data uit externe bronnen visueel te combineren met een ontwerp zoals een gebouw. Een voorbeeld hiervan is een opdracht die we hebben uitgevoerd voor een klant. Hierbij hebben we een bestaand Power BI dashboard met onderhoudsgegevens gecombineerd met de viewer. Dit gaf de onderhoudsmonteur op locatie inzicht in waar de werkzaamheden plaatsvinden en er was duidelijker inzicht in de verschillende werkzaamheden in een bepaald bouwdeel binnen een bepaald tijdsbestek. 

Ook voor ons eigen platform Pillr maken we gebruik van APS om ontwerpdata te combineren met gegevens als taken, IoT-sensoren of bestekken vanuit S-Bestek. De elementdata van de modellen kan geëxporteerd worden naar excel of gevalideerd worden via regelsets in de automatische modelchecker. Daarnaast integreren we vanuit Pillr verder met platformen als de Autodesk Construction Cloud en BriefBuilder. 

Koppelen met jouw ACC-omgeving. 

APS bestaat uit meer dan alleen de viewer. Wanneer je gebruikt maakt van Autodesk Construction Cloud (ACC) kun je jouw data uit ACC integreren met externe platformen en handelingen automatiseren. 

Het maakt het bijvoorbeeld mogelijk om bestanden uit andere platformen te synchroniseren met een ACC-omgeving. Dit geldt ook voor andere type data zoals: projecten, issues, assets, tekeningen en modeldata. Hiermee kan een hoop handmatig werk bespaard worden. 

Uitwisselen van ontwerpdata 

APS heeft recent een nieuw onderdeel genaamd Data Exchange uitgebracht. Hiermee kan data & geometrie uit bijvoorbeeld een Revit-bestand op een gecontroleerde manier worden uitgewisseld met andere applicaties. Dit varieert van CAD-applicaties als Inventor tot applicaties voor weergave en opslag van gegevens, zoals excel of een willekeurig data-opslagsysteem. Elke wijziging van de data wordt vastgelegd in de cloud, zodat altijd duidelijk is wat er is gewijzigd en door wie. 

Design Automation 

Soms wil je gebruiken maken van de bestaande functionaliteit uit de Autodesk desktop applicaties, maar dan op automatische wijze in de cloud. De Design Automation API’s van APS maken het mogelijk om functies uit Autodesk applicaties als AutoCAD, Revit, Inventor en 3ds Max op automatische wijze in de cloud uit te voeren. Dit biedt mogelijkheden om oplossingen te bouwen als een web-gebaseerde configurator of het automatisch omzetten van tekeningen uit een Revit-model naar PDF. Ook kunnen verschillende oplossing uit APS gecombineerd worden. In het geval van een configurator bijvoorbeeld Design Automation voor het configuratie werk en de viewer om het resultaat interactief weer te geven. 

Kortom Autodesk Platform Services biedt vele mogelijkheden tot het hergebruiken van ontwerpdata en kan repeterende taken automatiseren. 

Joris Beekhuizen
Developer