Ontdek PDOK open data: Transformeer uw CAD-ervaring met GWW-CAD

Ontdek PDOK open data: Transformeer uw CAD-ervaring met GWW-CAD

02/01/2024

Bij NTI CAD & Company zijn we constant bezig met het innoveren en verbeteren van onze producten om onze klanten de best mogelijke tools te bieden voor hun werk. Een van onze meest waardevolle aanvullingen op onze softwareoplossingen is GWW-CAD. Dit product gebruikt PDOK open data om onze klanten te helpen bij het visualiseren van geografische gegevens in AutoCAD.

Laten we samen een diepere duik nemen in de wereld van PDOK openbare overheidsinformatie (open data). Wil je weten hoe GWW-CAD de spelregels verandert voor professionals in de GWW-sector (Grond-, Weg- en Waterbouw)?

Wat is PDOK open data?

PDOK, ofwel Publieke Dienstverlening op de Kaart, is een initiatief van de Nederlandse overheid om geografische informatie beschikbaar te stellen voor publiek gebruik. PDOK open data bieden gratis toegang tot verschillende datasets, waaronder Basisregistratie Kadaster (BRK), Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), Stedelijk Water, Luchtfoto’s en meer. Dit betekent dat deze waardevolle gegevens beschikbaar zijn voor iedereen, zonder kosten.

Welke toepassingen zijn er?

De mogelijkheden die PDOK open data biedt, zijn bijna eindeloos. Deze geografische informatie kunnen worden gebruikt in verschillende sectoren en toepassingen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Ruimtelijke Planning: Stedenbouwkundigen en planologen kunnen deze gegevens gebruiken om steden en gemeenschappen efficiënter te ontwerpen en te plannen.
  • Infrastructuurbeheer: In de bouwsector kunnen aannemers en ingenieurs deze gegevens gebruiken om infrastructuurprojecten te plannen en te beheren.
  • Milieumonitoring: Milieuwetenschappers kunnen gegevens over bodemkwaliteit, waterstromen en landgebruik analyseren om milieuproblemen te begrijpen en op te lossen.
  • Noodplanning: In noodsituaties kunnen hulpdiensten deze gegevens gebruiken om snel te reageren op rampen en noodsituaties.

Wat hebben wij toegepast?

We hebben PDOK open data geïntegreerd in ons product GWW-CAD. Met GWW-CAD kunnen onze gebruikers gegevens uit PDOK open data eenvoudig in AutoCAD visualiseren en gebruiken. We bieden momenteel ondersteuning voor BRK, BGT, Luchtfoto’s en NAP hoogtes. Deze gegevens worden met XREF technologie toegevoegd aan uw bestaande tekening en kunnen zo eenvoudig worden uitgewisseld.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

We zijn continu bezig met het verbeteren van GWW-CAD. Dit betekent onder andere dat we nieuwe datasets toevoegen. We hebben recentelijk een nieuwe dataset toegevoegd om ook het stedelijkwater (Riolering) te kunnen visualiseren. Er zijn op verzoek van de gebruikers meerdere datasets aangevraagd om te worden toegevoegd: Digitaal Topografisch Bestand (DTB), Bestemmingsplannen en Verkeersborden. Hierdoor kunnen onze klanten een breder scala aan gegevens toepassen om hun ontwerp- en planningsprocessen te verrijken. We streven er ook naar om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren om de CAD-ervaring nog beter te maken.

Architectuur van onze software

We begrijpen dat de kracht van software schuilt in de manier waarop gegevens worden verwerkt en geleverd. Dit geldt met name voor GWW-CAD, waarbij we PDOK open data naadloos integreren in AutoCAD om een vloeiende en gebruiksvriendelijke ervaring te bieden aan onze klanten in de GWW-sector. De software is zo gemaakt dat het eenvoudig is om nieuwe datasets te kunnen toevoegen.

Cloud dienst – data verwerken

De kern van GWW-CAD wordt aangedreven door onze cloudservice. Deze service speelt een cruciale rol in het efficiënt verwerken en leveren van gegevens van PDOK open data. Onze cloudservice heeft als doel om de gegevens PDOK open data te converteren in een formaat dat volledig compatibel is met AutoCAD.

Client – alleen tekenen

Aan de clientzijde biedt GWW-CAD een intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface binnen AutoCAD. De gebruikers hebben toegang tot een reeks gereedschappen en functionaliteiten waarmee ze de gegevens van PDOK open data eenvoudig in hun ontwerpen kunnen tekenen en visualiseren.

Aan de clientzijde ontvangt GWW-CAD een lijst met tekeninstructies vanuit de cloud. De client heeft de kennis om deze instructies te gebruiken om tekeningen te maken, maar heeft geen directe kennis van de informatiebronnen. De client vraagt deze instructies aan bij de server.

Conclusie

In conclusie biedt PDOK open data een schat aan mogelijkheden voor professionals in verschillende sectoren. GWW-CAD maakt het gemakkelijk om deze gegevens te integreren in jouw AutoCAD-workflow. Met nog meer waardevolle datasets hopen we dat je nog meer uit je CAD-ervaring kunt halen. We zijn enthousiast over de toekomst van GWW-CAD.

Thijs Roggekamp
Developer