Duurzaam ontwerpen met nieuwe oplossingen

Duurzaam ontwerpen met nieuwe oplossingen

27/12/2023

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp tegenwoordig, ook in de Architecture, Engineering & Construction (AEC) branche. Elke fase in de levenscyclus van een gebouw heeft impact op het milieu. Denk aan het fabriceren en transporten van materialen, de bouw zelf, het gebruik en onderhoud als het gebouw er eenmaal staat en uiteindelijk de sloop aan het einde van de levenscyclus. Het is daarom belangrijk om al in een vroeg ontwerpstadium duurzame keuzes te maken.

In dit blog deelt developer Joris Beekhuizen zijn bevindingen van de mogelijkheden en ontwikkelingen op technologisch gebied met behulp van Autodesk Platform Services (APS). Ontwikkelingen die moeten helpen om de uitstoot van CO2 binnen alle fases van de levenscyclus van een gebouw omlaag te brengen.

APS Sustainability Accelerator

Afgelopen maart mocht ik als onderdeel van NTI meedoen aan een APS Cloud Accelerator in Kopenhagen. Een APS Cloud Accelerator is een evenement waar software developers aan de slag gaan met de API’s en services binnen het APS platform. Met behulp van APS is het bijvoorbeeld mogelijk om oplossingen te bouwen voor de AEC-branche. De focus van dit evenement lag op het ontwikkelen van oplossingen gericht op duurzaamheid.

Een week lang werkten teams van verschillende bedrijven uit Europa aan een zelfgekozen project. Daarbij werden zij ondersteund door experts van Autodesk. Tussen het ontwikkelen door waren er verschillende presentaties te volgen.

Duurzaam ontwerpen met data

APS maakt het mogelijk om eenvoudig specifieke data uit ontwerpen te halen met behulp van API’s. Buiten APS bestaan er verschillende databronnen die informatie bevatten over de impact van het gebruik van bepaalde materialen op het milieu. Deze databronnen staan ook wel bekend als Environmental Product Declarations (EPD). Het samenbrengen van die databronnen maakt nieuwe oplossingen op gebied van duurzaamheid mogelijk.

Tijdens de Cloud Accelerator werkten we aan een Proof of Concept in de vorm van een webapplicatie. Die applicatie moet ontwerpers inzicht geven in de impact van bepaalde materiaalkeuzes op het milieu. Met als doel om gegevens als hoeveelheden uit ontwerpen te gebruiken om de Carbon Footprint van bepaalde materiaalkeuzes te berekenen voor een specifiek gebouwontwerp. Data uit de ontwerpen en de kwaliteit daarvan spelen hierin een belangrijke rol. Met behulp van deze data weten we bijvoorbeeld het aantal wanden of vloeren dat in een gebouwontwerp zit. En met de hoeveelheden als hoogte, breedte en volume weten we hoeveel materiaal er nodig is.

Een ander belangrijk aspect zijn de gegevens over bepaalde materialen. Een EPD bevat gegevens die aangegeven wat de impact van dat materiaal op het milieu is. Deze waarden, ook wel Global Warming Potential (GWP) waarden genoemd, bestaan voor elke fase binnen de levenscyclus van het materiaal, zoals fabricage, transport, gebruik en sloop.

Door het samenbrengen van verschillende databronnen in een tool ontstaat er een oplossing die ontwerpers inzicht kan geven in de impact van bepaalde materiaalkeuzes tijdens de ontwerpfase.

Uitdagingen en toekomst

Zo’n APS Accelerator evenement is niet alleen om een oplossing te bouwen, maar ook om te leren en Autodesk van feedback te voorzien. Hiermee kunnen ze hun producten en services verbeteren. Naast dat er nog te verbeteren valt aan de gedetailleerdheid van ontwerpdata zijn er nog andere uitdagingen. Uitdagingen zijn er bijvoorbeeld nog op het gebied van EPD’s. Momenteel bestaan er verschillende standaarden, deze kunnen per land of regio verschillen. Hierdoor heb je ook een verscheidenheid aan EPD’s en verschillende datastructuren waarmee een tool zou moeten kunnen omgaan.

Autodesk zelf werkt aan een sustainability-service die verschillende van deze uitdagingen zou moeten oplossen. Met deze webservice moet het eenvoudiger worden om hoeveelheden uit de gebouwontwerpen op een eenduidige manier te mappen met verschillende EPD-databases. Die webservice kunnen ontwikkelaars vervolgens integreren binnen bestaande of nieuwe oplossingen.

Daarnaast heeft Autodesk recentelijk een plugin voor Revit gelanceerd die inzicht kan geven in de impact van materiaalkeuzes. Deze werkt echter maar met een bepaalde algemene EPD, waardoor de noodzaak van een service waarmee verschillende EPD’s gekoppeld kan worden aanwezig blijft.

Joris Beekhuizen
Developer